The Spring 2016 issue of Context asks the question: Can good design help solve problems of equity and community development? Take a look inside for in depth articles on issues such as, tactical urbanism in underserved areas, Philadelphia rowhouses, and more.

Special Offer
for AIA Philadelphia Members

Architectural Record is offering AIA Philadelphia Members the chance to continue their subscription for a special rate of $49 for a full year. To view the offer and continue your subscription, click here.

September 29, 2014
|
Member News

Skyhigh Office of National Law Firm is Bright, Smart, and More Collaborative

By Tami Hausman

Ballard Spahr LLP renovates its largest office, located in Philadelphia, and consolidates its operations on eight floors. The design transforms the offices into a light-soaked, view-filled, and amenity-rich workplace with spaces that are more flexible and collaborative.
PHILADELPHIA— When Ballard Spahr, a national law firm with more than 500 lawyers in 14 offices nationwide, made the decision to renovate its offices in the BNY Mellon Center, it called on the architecture firm Francis Cauffman. The 200,000-sq.-ft. renovation was Ballard Spahr’s first since it moved into the space 20 years ago. The open, light-filled workplace matches the energy of the firm’s talent and its ongoing growth.
The new offices have great visual appeal, natural light, and panoramic views of Philadelphia. Before the renovation, Ballard Spahr’s offices had heavy wood and brass finishes, typical of a traditional law firm. They also lacked interactive spaces for informal gathering and teamwork.
“We could not have picked a better team with which to spend the last two years of our lives and to have entrusted the design of our largest office,” said Lynne P. Pierce, director of firmwide office operations and facilities. “We understand and appreciate how space design influences the culture of an organization, and Francis Cauffman’s design will have a lasting positive impact on the firm. We created a beautiful, timeless, efficient space that everyone is proud of.”
By designing a more efficient layout, Francis Cauffman set aside 50 percent more space in the renovated office for collaboration and teamwork, even though the office has two fewer floors (eight, instead of ten) and is 20 percent smaller than it was before. Each floor has a central hub with a pantry and a conference room; a central stair connects the floors. The office is replete with amenities, including a full conference floor, open lounge spaces and cafés, a “grab and go” concession, a town center, a cafeteria, and a gym on the concourse level.
“We were delighted to partner with Ballard Spahr on the redesign of its office,” said Anthony Colciaghi, principal-in-charge of the project for Francis Cauffman. “By making some informed design choices, we were able to reduce the quantity of their office space and dramatically increase its quality. It was amazing to see how quickly the lawyers and staff embraced the design enhancements. Now they tell us that they are energized at the end of each day – that is the one of the best compliments.”
Many of the design elements promote wellness. The central stair provides connectivity between all eight floors and encourages a healthy alternative to the elevators. Every employee now has direct access to natural daylight and views. Transparent glass partitioning on the conference center and practice floors illuminates the space with natural light and allows light to penetrate deep within the floors. The glass fronts of the perimeter offices on the practice floors have a translucent film that allows light penetration while maintaining privacy. The layout is easy to navigate. Locker rooms with changing areas and showers are located on the attorney floors, and a fitness center is located in the building concourse.
For some workspaces, Francis Cauffman introduced an up-to-date, customized benching system and lounge-like seating areas, reflecting a more contemporary work environment. The office has moveable partitions that can be reconfigured to allow maximum flexibility in how the space is used, now and in the future.
The design and construction team included R. G. Vanderweil Engineering (MEP engineering), McIntosh Engineering (structural engineering), C. Erickson & Sons (construction management), The Lighting Practice (lighting), Eremos (acoustics), and Cenero (audiovisual).
ABOUT FRANCIS CAUFFMANwww.franciscauffman.com@FrancisCauffmanFrancis Cauffman, an award-winning architecture firm with offices in Philadelphia and New York, has supported its clients since 1954 with innovative architecture, planning, and interior design services. The practice is recognized for being on the leading edge of new investigations in workplace strategies and corporate research, corporate and advanced technology, healthcare, and academic research and teaching. Francis Cauffman has a staff of 105 architects, planners, and interior designers and is active in 20 states and three countries. Francis Cauffman’s clients include law firms and multinational corporations, such as Pepper Hamilton, Fox Rothschild, Young Conaway, GlaxoSmithKline, and Bristol Meyers.

©Copyright 2008-2016 AIA Philadelphia. All Rights Reserved.